Главните готвачи вече са най-желаните съпрузи, те изместват от челните места богаташите бизнесмени и секссимволите по футболните терени. Изненадващите резултати лъснали наскоро при анкета сред италианките. Те обяснили избора си с това, че майсторите в кухнята са креативни, естети и наперени като петлета - символа, който се поставя по барове в цял свят.
Вкусовете на българките също започват да клонят силно към мъжете в бели престилки с двуредно закопчаване и готварски шапки, казва председателят на новоучредената Гилдия на главните готвачи Злати Карамитев.
Организацията се разграничава от съществуващата досега асоциация в бранша и се заканва да дава квалификация на главни и лични готвачи. Първият поканен за почетен член ще е Асен Чаушев. Вече над 500 майстори от занаята са подали документи да се влеят в редиците им.
В герба си гилдията е кръстосала лъжица и вилица, а от двете страни стоят лъв и елен. Рогатото животно е символ на благородството и висока каста, обясни Карамитев. Гербът ще се слага на входа на всяко заведение, в което главният готвач е член на новата организация. Отстрани ще е отбелязано и името му. Това ще е гаранция за професионално боравене с тигана, както и че кухнята се опира на системата макробиотика.
Сред професионалистите тя е известна още като мъдрост на храненето. Философията произлиза от древността, а терминът е използван за първи път от Хипократ. Буквалният превод означава здрави и дълголетни хора. Макробиотиката се основава на принципа за качествено хранене според сезона, географската ширина и индивидуалността на човека. Трите й стълба са: качествени храни, добре приготвени ястия и естетично поднасяне.
Системата се допълва от физически упражнения и оформяне на позитивна нагласа към живота. На нея стъпва най-популярната в момента диета на холивудските звезди - "Салт бийч", издава Карамитев.
Новата гилдия, която той оглавява, изповядва кредото на източната поговорка: "Лошата храна разваля хората, а лошите хора развалят живота."
Системата не означава непременно скъпо хранене, прави уговорка Злати Карамитев. Характерно за нея е, че препоръчва местните храни. Бананите например не били полезни за хора по нашите ширини, тъй като организмите не са генно настроени за такава флора.
По същия начин било неуместно и лудването по туфу - соев продукт от магазините за здравословно хранене, който произлиза от Китай и по думите на Карамитев бил на основата на опасните за здравето генномодифицирани храни. В същото време в една нашенска чушка има витамини колкото в кило лимони, твърди председателят на гилдията.
"Имаме прекрасни продукти и трябва да престане безразборното внасяне отвън - категоричен е Карамитев. - Храненето не е само консумация. Опитват се да ни американизират с веригите фаст фууд, а българинът си има друг обичай - да седне над красива салата, да вдигне наздравица и да съпроводи хапването с приятни разговори."
Война на безобразните заведения, ниската хигиена и профанските менюта обявяват от новата Гилдия на главните готвачи. Ако клиентите могат да надзърнат в кухните на повечето ресторанти, не биха стъпили повече там, казва председателят. Той самият е с дълъг стаж сред меродии и тигани, бил е 2 години личен готвач на големци в Атина. Автор е на 18 разработки - ноу-хау за оборудване на кухни и ресторанти. Ако зависи от него, би наложил пълна забрана на теракота в заведенията.
Лично съм виждал няколко сервитьори да чупят ръце при подхлъзване, казва председателят на гилдията. При такава настилка всяко преместване на стола поскърцвало и чаткащите токове на дамите смущавали хората, за които храненето е ритуал.
Според Карамитев собствениците на заведения правят огромна грешка, че не инвестират в персонал.
Карамитев всеки път се дразни и при вида на грамадно меню, в което има от всичко по малко и недостатъчно подготвени хора, за да приготвят посочените ястия. Не може специалитетът да е до кебапчетата, а най-отдолу да пише: "Предлагаме ястия по желание и рецепта на клиента." Според него доброто меню трябва да показва характера и стила на заведението, а уважаващият себе си ресторант да си има ястия запазена марка. Изоставаме и при оформлението - в чиниите се кипрят симетрично подредени краставици и домати, а тенденциите в световната кулинария са аранжировката да е във височина.
Карамитев води обучения на лични готвачи. В Пловдив вече има 5-6бизнесмени, които могат да си позволят персонален майстор в кухнята. В София са повече. Такъв човек трябва да е не само перфектен професионалист, а също и да пази фамилните тайни. Заплатите на тези ВИП готвачи у нас тръгват от 5000 лв. нагоре.