Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2010 11:56 - Андре Токев: Гответе с желание, ароматизирайте с любов
Автор: rosibel Категория: Лични дневници   
Прочетен: 26360 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.06.2010 00:41


 image

I Заедно със съпругата си не се надпреварват, а се допълват, когато готвят и се наслаждават на вкусотиите, създадени един от друг

Всяка хубава неделна сутрин, както си сърфирате из тв каналите, нищо чудно, ако вниманието ви се закове на предаването “Гурме с Андре”, водено от ексглавния готвач на хотел "Хилтън" Андре Токев. И ако не само гледате, а и пробавате рецептите на основоположника на висшето кулинарно изкуство у нас, ще се уверите, че гурме-кухнята може да се приложи и в домашна обстановка. А кой знае може и от вас да излезе водещ, но трябва да притежавате кулинарен перфекционизъм с удоволствие към готвенето, счита Андре Токев. Тазседмичният гост на “Вестник за дома” се радва не само на професионални висоти, а и на щастлив семеен живот - женен е за най-скъпия човек, когото познава, и има две страхотно красиви дъщери, които обожава. Кой казва, че любовта, не минава през стомаха?

Знам, че се занимавате с куп други неща. Някои от по-основните?
Собствена фирма за косултации на хотели и ресторанти, Президент на Българската Асоциация на Професоналните Готвачи, Кулинарно предаване в ТV 7.

Може ли всеки човек да стане водещ на такова предаване? Какви умения се изискват?
Кулинарен перфекционизам с удоволствие към готвенето и създаване на едно преживяване в света на аромати и вкусове. Това е човекът, който може да стане водещ.

image

Как възникна идеята за “Гурме с Андре” и доволен ли сте от реализирането на предаването?
Бях по два пъти седмично в сутрешния блок на ТV 7 с най-различни теми относно кулинарното изкуство. Оказа се, че има голям интерес към тези теми и практически самите зрители ме подтикнаха и дадоха кураж за това начинание.

Промени ли се менюто на българина с влизането ни в Евросъюза? Изместиха ли се предпочитанията на българина към другите национални кухни?
Разбира се. Имаме по-голям и лесен избор на интересни продукти, които преди години беше трудно да се подсигурят. Българинът започна да пътува повече и по този начин опознава нови кулинарни традиции, стилове и вкусове, които търси след това и в България.

Имали ли сте моменти, в които да се чудите какво да сготвите? Как преодолявате изчерпването?
Има много варианти като готвач да се заредиш - състезания, кулинарен туризъм, семинари, нови продукти, нови книги... Не ми се е случвало да се чудя, защото точно тази креативност в кулинарното изкуство ме накара да поема този път на света на удоволствията.

image

По отношение на конкуренцията - какви са отношенията ви с другите известни тв кулинари - Иван Звездев и Ути Бъчваров?
И с двамата съм приятел. С Ути от време на време готвим заедно с приятели. Конкуренция не може да има, моето предаване е един път седмично, а те са цялата седмица. Аз го правя от удоволствие и не съм водещ, а готвач, който иска да покаже, че и вкъщи могат да се сътворят кулинарни изкушения, те са професионални водещи.

Мъжете или жените са по-добри кулинари?
По добър е този, който открие удоволствието и любовта в това изкуство.

Кога за първи път “се изгорихте” на печката?
На 4 години, като пробвах на баба ми от печената гъска с картофени кнедли и ароматно червено зеле.

Какъв сте извън служебните ангажименти?
Съпруг, Баща и Кулинар! Женен съм за най-скъпия ми човек, когото познавам, и имам две страхотно красиви дъщери, които обожавам. За това те трябва да намерят своето хоби в професионалния живот.

image

Надпреварвате ли се със съпругата ви кой да сготви? Давате ли й възможност и тя да се изяви в кухнята?
Ние се допълваме, когато готвим заедно и се наслаждаваме на вкусотиите, създадени един от друг.

Кажете една рецепта?
Сладки ролца с рикота сирене, ягоди и пияни стафиди: 50 гр масло стайна температура, 50 гр захар, 2 яйца, 50 мл бяло вино, сал, 1 ванила захар. Прави се тесто и се оставя за 2 часа в хладилник. Реже се на четириъгълници и се навива диагонално на руло по хартия за печене и се пържи до златист цвят. Оставя се да изтине и се пълни с крем и се декорира с ягодите.
Крем: 500 гр рикота сирене, 1 портокалова кора, 90 гр захар, 80 гр стафиди, 50 мл мастика. Всички продукти за крема се разбиват с миксер.

Пожелайте нещо на нашите читатели?
Гответе с желание и удоволствие, посолено с перфекционизам, ароматизирано с любов и рецептата е готова.


Публикувано във Вестник за дома брой 15/ 2008 г.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rosibel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1019274
Постинги: 85
Коментари: 12
Гласове: 262
Архив
Блогрол