Майстор готвачи подписаха кодекс на честта. С него те гарантират, че храната, която предлагат на клиентите е с доказан произход и качество.

Основният проблем, според тях е, че в България липсва адекватна контролираща система за качество на предлаганите продукти.

Още през 2006 ЕК призовава страната ни да създаде Национална агенция за контрол на храните, която да обединява всички контролиращи органи. Ако това не се случи, страната ни е заплашена от поредната глоба от Брюксел, този път в размер на 60 млн. евро.

Според готвачите нужен е стриктен контрол върху качеството на продуктите, включително и за съдържание на ГМО, както и на адекватни санкции при нарушаване изискванията за етикетиране.

Българското законодателство трябва да бъде синхронизирано с европейското, но има едно "но", посочи Ради Стамболов, шеф-сладкар в хотел „Шератон". Той е категоричен, че е необходим строг контрол.
"Все още не е ясно кой ще контролира качеството на храните", допълни той.

Българските кулинари смятат, че Агенцията по храните трябва да е под шапката на МС. Все пак готвачите не са съвсем срещу науката, според тях изследванията на ГМО трябва да става само в лаборатории и закрити пространства.

Искаме пълна гаранция, че храните, които предлагаме ще бъдат напълно безопасни, настоя и Таня Правчанова, шеф-готвач на Гранд хотел Radisson SAS.

Според нея вместо развитието на ГМО, страната ни трябва да насочи усилията си към развитието на биопродуктите. Правчанова посочи проблемите пред дребните производители на биопродукти.

Майстор готвачите не могат да купуват стока от тях, ако няма сертификат за качество. Такъв се дава след лабораторни изследвания. Сумата за такова изследване, обаче е непосилна за дребните производители, смята тя.

Готвачите посочиха, че е много важно с какво се храним. 30-40% от общото ни здравословно състояние се влияе от това с какво се храним.